Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Víz – Víz – Víz – helyzet – Csicsó

Megérkezett minden információ ahhoz, hogy érdemben meg tudjam osztani őket.

A múlt évbe 2018 szeptemberében adtam be Petíciót a KomVak a.s.- hez, melyben kértem a csicsói vízveteték helyzetének kivizsgálását, melyből gyakran barna, ipari minőségű, ihatatlan víz folyik.

A petíció beadása után a KomVak a.s. áttisztította a csicsói vízvezetéket többször is. 2018 októberében baktériumokat is találtak a vezetékes ivóvízben.

Ez után megemelték az ivóvíz klóradagolását a megengedett határértékeken belül, mely maximum 0,2 mikrokgramm/liter. Tiszta vizet kaptunk egészen karácsony napjáig. Ekkor olyan mennyiségben szabadult el a klór az ivóvízben, hogy szentestétől egészen 2018 december 27-ig barna ipari minőségű víz folyott a vezetékekből. Ezekből mintát vettünk , a falu több pontján. Két mintát bevittem győri Pannon víz laboratóriumába is. Alábbiakban láthatók az eredmények. A klór tartalma a megengedett határérték felett volt valamint a mangán és a vas is az egyik vízmintában a megengedett határértéken, illetve felette volt. Gyakorlatilag a víz ilyenkor sárga.

Majd a következő hetekben hétvégén szintén megjelent a víz elszíneződése. Ekkor bejelentettem a helyi Közegészségügyi hatóságnak és a KomVak a.s.- nek. Minden eddigi vízelszíneződést mail-ben is jelentettem a KomVak a.s.- nek . Ezen nyomás hatására a kérvény beadása után áttisztították ismét a vezetéket, többször mintát vettek.

A közegészségügyi hivatal jegyzőkönyvéből kitűnik, hogy egy mintában magasabb volt a mangán tartalom. Egy családi házban találtak a vezetékben egészségre ártalmatlan baktériumot, kismennyiségben.

Kivizsgálásra került a győri Környezetvédelmi szakhatóságnál a Csicsó község ivóvizének peszticid tartalma. A vízmintában nem találtak határértéket átlépő peszticidet.

A KomVak a.s. a jegyzőkönyv szerint semmi rendelleneset nem talált, mely a törvény szerinti határértékeket meghaladta volna. Furcsa mód a KomVak a.s. jegyzőkönyveiből nem tűnik ki egyértelműen, hogy vizsgáltak-e ásványi elemeket a vízben és ezeknek mennyi lett volna az értéke. Úgy tűnik, csupán a vízben lévő baktériumokat vizsgálták.

Megállapítható tehát az, hogy a Csicsói ivóvíz minősége változó. A barna ipari víz megjelnése általában hétvégén jelent meg. Mire hétfőn a szakemberek kijönnek a bejelentett szennyeződésnek csak csekély mértékben van nyoma, vagy egyáltalán nincs nyoma.

Amennyiben a jövőben ipari minőségű vizet kap a lakóság, előzetes bejelentés nélkül, úgy megállja a helyét a rendőrségen egy ismeretlen tettes elleni feljelentés is, melyben az emberi egészségre káros tényállása állapítható meg, szándékosan vagy gondatlanságból elkövetve, tanúkkal, hitelesített vízmintákkal együtt. A KomVak a.s. -egyedüli tulajdonosa és üzemeltetője a csicsói ivóvízvezetéknek. Bármi történik a felelősség is a KomVak a.s.-t terheli.

Megállapítható tehát, hogy Csicsó ivóvize mikor színtelen, átlátszó színű, biztonsággal fogyasztható ivóvíz. Amennyiben sárgás színű, ekkor ihatatlan és az egészségre is káros lehet. A sárga szín eltűnése után 24 órával tiszta, fogyasztható minőségű. Ekkor a klór tartalma a megengedett határérték alatt ( 0,2 miligram/liter) található. Mangán tartalma szintén a megengedett határérték körül mozog. Baktériumok a gengedett határérték alatt vannak. Nehézfémeket nem tartalmaz. Peszticideket nem tartalmaz. A KomVak a.s. – el még folyamatban van a lakóság kártérítésének kérdése.

Szerző: Bödők Károly

Print Friendly, PDF & Email