Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Tűzoltószertárunk új köntösben tündököl

2018.augusztus 18 – án került átadásra Csicsó község felújított tűzoltószertára. Fényképgaléria az átadásról lejjebb látható.

Ifjú Szép László tudósított bennünket:
„Először is köszönetet szeretnénk mondani Vida Arankának azért, hogy szépen felújította a tűzoltószertárt, és amiben tud, a mai napig támogat bennünket. Néhány falubeli magánvállalkozónak is köszönettel tartozunk. Kósa Miklósnak, Fehérváry Pálnak, mert ők is támogatnak bennünket mindennel, amivel csak tudnak.
A tűzoltó testületről annyit mondanék, hogy nagyon nehéz helyzetből indulunk. Sajnos a technikánk egyenlő a nullával, mivel azt az évek során szétlopták. A falutól kaptunk 1500 euró támogatást, amelyet köszönünk, de ez jóformán semmire sem elég. Az önkéntestűzoltó-szervezet lehet a, b, c, vagy d kategóriájú. Mi jelenleg a d kategóriába tartozunk, és itt is megvan, hogy előírás szerint milyen felszerelésnek kell lennie. Tömlőből kell darabonként 70-80 eurós 6-7 középkategóriás tömlő, kell minimum 2 sugárcső, szívótömlő, szívókosár stb. Van egy jelenleg még működőképtelen motorunk, remélem, egy kis felújítás után működni fog, de ez is pénzbe kerül. Vannak terveink, szeretnénk jövőre már indulni tűzoltó versenyeken, de addig még nagyon sok munka vár ránk. A versenyekre egyenruhát kell vásárolnunk, melynek darabja kb. 250 euró. És a tűzoltóautót még nem is említettem!
És nem utolsó sorban köszönetet szeretnek mondani néhány tagunknak, akik sokat segítettek az indulásnál. Név szerint: Csóka Gergőnek, Klánik Richárdnak, Klánik Istvánnak, Zakál Dávidnak, Zakál Csabának, Mikolai Attilának, Szép Imrének és ifjú Csóka Lászlónak.”
Amint olvashatják, lelkesedésből szerencsére nincs hiány. Azonban elkelne még több támogatás. Kérjük, akinek módjában van, segítsen! Hogy 2020-ban megünnepelhessük e nagymúltú szervezetünk fennállásának 150. évfordulóját!
A Csicsói Önkéntes Tűzoltó Testületről a Csicsói történetek második részében olvashatnak, a harmadik részben meg képeket találnak a tűzoltókról.
Augusztus 18-án ünnepélyes keretek között átadták a felújított tűzoltószertárt.
Az ünneplőket a polgármester és Alföldi József, magasrangú komáromi tűzoltó köszöntötte. Tűzoltóautójukkal a füssi tűzoltók is megtiszteltek bennünket.
A szertár falán táblát avattak:
„Csicsó község lakossága köszöni Vida Arankának, a Vocatio sro. tulajdonosának munkáját és anyagi segítségét, amelyet a tűzoltószertár felújításához nyújtott.”

Vida Sándor felolvasta idős Bödők Dénes üdvözletét:
„Petőfi Sándortól egy mondat: «Rozsda marja, nem ragyog!»
16 évesen, gimnazista koromban volt egy tantárgy: munkára való nevelés (politechnika). Részt vettünk haszongépek javításában, asztalos-, szíjgyártó- és kovácsmunkákban, vas formázása felhevített állapotban. Két hét után le kellett adnunk az alkotómunkánkat az egyes szakmákból.
Ez a csáklya 58 éve készült. Mivel az oktató azt mondta, hogy elég jó, ezért nem adtam le, inkább megtartottam. Haza hoztam, és Vida Lajos bá’-val újraformáztuk. Kettő volt belőle. A rövid szárút hajósok használták, a vízialkalmatosságok partra húzásához. Azt már elajándékoztam. A hosszú szárú azért ilyen hosszú, hogy a tűzoltásnál a parázs ne mindjárt a nyelet érje, mondta a nagy tűzoltómester, Vida Lajos bácsi. Hogy miért a «rozsda marja, nem ragyog!»? Hosszú 58 évig őriztem mint ereklyét és belemart a rozsda. Mikor elkezdődött a tűzoltószertár teljes felújítása, úgy határoztam, hogy ott a helye a szertárban! Volt benne egy nem túl mély, lézerrel gravírozott írás, azt a rozsda lemarta. Majd felújíttatom. Így szólt: «A csicsói tűzoltószertárt édesapja, Vida Lajos emlékére felújíttatta leánya, Aranka!».
A csáklya nyelét Ábrahám Antal, bognármester faragta.
Fogadjátok szeretettel: idős Bödők Dénes.” ( Forrás: Nagy Amália – FB oldal)


Print Friendly, PDF & Email