Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

„Magyarnak maradni” – millenniumi emlékmű.

Átadva 1997-ben. Az emlékmű három kőtáblából áll. Az első tábla felirata: „ČIČOV CSICSÓ SYSOU 1172 1997 825” Csicsó 825 éves fennállásának állít emléket. A második tábla felirata „MAGYARNAK MARADNI 896 – 1996” a millecentenáriumról emlékezik, a harmadik táblára pedig Csicsó történelmi címere van vésve.

Szélhárfa-szélharang

Átadva 2005. október 7-én. Faragta Nagy Géza, Csicsó. Az aradi vértanúk kivégzésének 156. évfordulójára rendezett emlékestre elfogadta a meghívást Orbán Viktor a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség elnöke, volt miniszterelnök, aki a Cs.Cs.Cs. Kht. meghívásának tett eleget. A „Magyarnak maradni” emlékparkban leleplezte az MKP akkori elnökével Bugár Bélával az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharcban részt vevő 14 csicsói magyar honvéd tiszteletére felállított Szélhárfát, amit Csicsói Nagy Géza faragott. A szélhárfa tartóoszlopára van felróva a 14 honvéd neve: Almási István közhonvéd, Balogh Ferenc közhonvéd, Balári János közhonvéd, Balla János közhonvéd, Décsi János tizedes, Domonkos Dániel honvéd, Fazekas József közhonvéd, Finta István tizedes, Lukáts József hősi halott 1849, Nagy Gergely őrmester, Rédli József honvéd, Sárközi József honvéd, Sidó Zsigmond honvéd, koldus, Szabó Gábor tizedes. A 13 kolomp és a 13 kő pedig az aradi vértanúkat jelképezi. Egy bajuszt formáló oszlopon külön szerepel Lukáts József hősi halott neve, melyet Duray Miklós leplezett le.

Az emlékparkban találhatók még kopjafák és egy nagy kereszt, amit Kisbajcs testvérközség ajándékozott a falunak.    Forrás: Nagy Amália

Print Friendly, PDF & Email