Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Látogatás testvértelepülésünkön Csíkcsicsón

      Erdélybe látogatva kihagyhatatlan megálló testvértelepülésünk Csíkcsicsó, ahol mindig szívélyes a fogadtatás. Három éve találkoztam először Lukács Péter polgármester úrral, akivel rögtön baráti viszony alakult ki.  Csíkcsicsó Közbirtokos Szervezet, mely több mint 3000 ha erdő és legelőterületen gazdálkodik. Vezetősége Csuta Gáspár, Sárosi Antal, Kósa Imre mutatta be a szervezet működést, mely nagyban hasonlít a nálunk Szlovákiában létező JRD jogi formára.

     Szervezet hathatós támogatásával kiadásra került Szabóné Hajdú Magdolna – Itt (is) járt a háború könyvét, mely Csíkcsicsó és katonái a két világháborúban történeteit dolgozta fel.

    Csíkcsicsó területén sok útmenti kereszt található. Ezek történetét dolgozta fel Szabó Kálán – a Kereszt oltalmában című könyve. Szabó Kálmán feldolgozta a település történetét egy monográfiában „ Múltidéző ” címmel. A könyvek hamarosan megtalálhatók Csicsói könyvtárban.

   Közbirtokos Szervezet tagjainak átadtam a Csicsói történetek 5. részét Csicsó képes krónikája címmel.

   Polgármester úrral és a Közbirtokos Szervezet vezetőségével együtt gondolkodtunk a közös programokon. Csíkcsicsó határában van Erdély egyik leg hóbiztosabb sípályája, ahova várják a síelés szerelmeseit, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Több mint 500 férőhelyes szálláslehetőség biztosított közvetlen a sípálya környékén. Gondolkodtunk még a két település futball csapatának barátságos mérkőzéséről. Talán a legnagyobb volumenű gondolat, mely felmerült, létrehozni Csicsó települések többnapos találkozóját. 

   Ha Csíkcsicsón jársz olyan érzés mint Itthon az Otthon. 

Print Friendly, PDF & Email