Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Szennyes sárga víz folyt a hétvégén Csicsón !

Mint ahogy 2019.január 13.-án ( vasárnap) észlelni lehetett cca. 11.00 –től egészen késő estig Csicsón szinte egész területén egy időre ismét barna ihatatlan víz folyt. Mintavétel megtörtént. Hétfőn reggel 2019.január 14-én 8.35 perckor egy akreditált magyarországi vízlaborban gyorsteszt megállapította, hogy magasabb a megengedettnél az ivóvíz vastartalma és szinte biztos, hogy mangán tartalma is. Valószínű a vízben lévő magasabb klór miatt.

Vízmintákat bevittük a komáromi  Közegészégügyi hivatalba ( Reginálnálný úrad verejného zdravotnícstva) 2019.január 14 – én 10.20 körül. Megvizsgálták a mintákat gyors tesztel Megállapították, hogy a víz klórtartalma 0,35 mg/liter volt a megengedett maximális érték 0,20 mg/liter helyett. Ez az érték a falu különböző pontjain más, változó lehetett, több vagy kevesebb.  Kérvényt adtunk be, hogy az esetet vizsgálják ki.

2019. január 14- én ( hétfőn) 11.03 perckor a KomVak a.s.- hez is eljuttattunk a vízmintákat. 11.35 – perckor már Csicsón vizsgálták a víz minőségét. A 2019 január 13-án  11.25 perckor levett vízminta gyorstesztes vizsgálata megállapították, hogy a  klór értéke 0,80 mg/liter volt. Helyszíni szemle során megállapításra került, hogy 2019 január 14- én 11.30- kor ez az érték már csak 0,1 mg/liter volt. Tiszta víz folyt a község csapjaiból.   

Mindez, hogy történhetett ?

Megállapításra került, hogy 2019 január 13 – án 8.30 perckor a KomVak a.s „szakembere” ellenőrzést tartott a csicsói  vízpumpánál.  Valószínű, hogy ő tevékenysége okozta, hogy több klór folyt az ivóvíz vezetékekbe. Ez a klór reakcióba lépett az öreg vízcsövekben lévő lerakódott vassal és mangánnal, ami bemosódott a lakósokhoz.  KomVak a.s. technikai részlegének vezetője Havran Marián  tájékoztatott, hogy 2019.január 15- én átmossák a vezetéket.

Hasonló víz szennyezés volt tapasztalható  2018.december 24 – én (Szent este )valamint 2019 január 5 – én ( szombaton).  Összefüggés talán a munkaszüneti napokban keresendő. Tudni kell azt, hogy a vízlaborok a vízmintavételtől számított 24 óra elteltéig tudnak pontosabb eredményt  admi. Hétvégén és ünnepnapokon a laborok és hivatalok zárva vannak.  Felmerülhet esetleg a szándékosság kérdése ???

Jelenleg várjuk a hivatalos laborok eredményeit, valamint a KomVak a.s. válaszát.

Hivatalosan a csicsói ivóvíz kútból tiszta víz jön, ami fogyasztható !!!  Tájékoztatást folytatjuk, ahogy több információnk lesz.                                                                                               Bödők Károly 

Print Friendly, PDF & Email