Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ALAPISKOLA – hiányosságok hanyagságból, gondatlanságból ?

2018 szeptemberében tartott ellenőrzést a Munkabiztonsági hivatal ( Inspektorát práce Nitra ) a csicsói alapiskolában. Az ellenőrzést a nyékvárkonyi székhelyű, Detský Raj o.z. ( Gyermekvilág p.t.) kérésére tette. Információik szerint felmerült annak gyanúja, hogy a helyi alapiskolában nincs minden rendben. Komolyabb hiányosságok vannak, melyek nem kerültek hosszú ideje eltávolításra.  

Több éve gond a tornaterem állapota, bizonyítottan életveszélyes az iskolaudvar, iskola néhány folyosóján felvált a gumolit.

A hivatal megállapított 18 pontot, melyben az iskola épület fenntartóját elmarasztalta, hiányosságokat állapított meg.

Többek között megállapította a tornaterem lerobbant állapotát és kérte, hogy készüljön statikai felmérés a tornaterem állapotáról.  Az iskola épületét még 2010 – ben az akkori képviselő testület veszélyesnek „havarijny stav” nyilvánította. Azóta az iskola törzs épülete 2013 – ban felújításra került, míg a tornaterem, ahova naponta gyermekek járnak tornaórára, nem. Beázik, néhány helyen, belül omlik foltokban a vakolat, kívülről is jól láthatóan kitört, repedezett ablakok vannak. Épület szerkezete több helyen berepedezett.

2018 szeptemberében a régi képviselő testület jóváhagyott közel 20 000 EUR – t a tornaterem zuhanyzóinak felújítására. Ez mind a mai napig nem történt meg.

Az iskola konyhában az ellenőrök találtak olyan hibát is, mely a 2017 – es ellenőrzés óta nem volt eltávolítva.

Az iskola udvart a hivatal nem vizsgálta valószínű azért, mert az iskola udvar területe az Állami földalap ( Pozemkový fond ) tulajdona. Felújításához majd a községnek beleegyezést kell kérni az Állami földalaptól úgy, ahogy azt tették az iskola épületének tetején lévő napkollektorok telepítésének engedélyezésekkor is az befektetők. 

Jegyzőkönyvet tanulmányozva megállapítható, hogy az ellenőrzés elkezdésétől 2018.9.12. – től, 2018.11.22.–ig csupán 2 kifogásolt pont került megoldásra. Az iskolaépület fenntartója 3 hónap haladékot kapott a hibák kiküszöbölésére.    

Az ügy további érdekessége, hogy Földes Csaba polgármester úr nem terjesztette a képviselők elé a problémát. Feltehetően a jelenlegi képviselő testület tagjainak nem volt tudomása a dolgok állásáról. Polgármester úr megtehette volna 2 alkalommal, tájékoztathatta volna a képviselő testület.

       Kérdés, mikor és hogyan lép községünk  képviselő testülete az ügyben, kit terhel a felelősség, ha baleset történik ?

Az alábbi jegyzőkönyv lapozható, letölthető

https://wp.me/aa99td-km

Print Friendly, PDF & Email