Csicsó közösségének honlapja

Mikor Noé apánk Isten parancsára ment fel a bárkára

Mikor Noé apánk Isten parancsára ment fel a bárkára, minden madárból vitt fel magával, de azt az egyet nem felejtette, hogy a szőlőtőkét ki nem felejtette. Hisz néki köszönhetjük, hogy isszuk e jó nedüt, amitől az erőnket nyerjük. Nosza hát uraim, töltsünk a pohárba, igyunk egészséget az ifjú párra!
- Az én bánatom már nagyon csöndes bánat, rég nem láttak sírni, ahol muzsikálok. Tavasz hozott téged, az ősz vitt el tőlem, búcsú kézfogásra jöttél el egy este. Az ajkadra hulló könnyet néztem, mintha mi se fájna. Olyan könnyen mégy el, én meg itt maradtam. Csak a szívem ment el megkeresni téged síró szellők szárnyán hulló falevéllel.
- Hideg őszi éjszakákon gyászos felhők szállnak az égen. Esküvőre készülődnek, sírt ásnak a faluvégen. Szegény árvát nem gyászolja falu népe, csak egy gyönyörű cigánylánynak szökik könnycsepp a szemébe. Amíg éltem, nem hullott a könnyed értem, ide, hogy most már sírba tesznek, ne hulljon a könnyed értem. Ne is hozzál piros rózsát, örökzöldet, de babám arra kérlek, hogy te dobd rám az első lapát földet.
- Sátoroznak az oláh cigányok, jegenyefa tetejéről rigó fütyül rájuk. Összeszedte a szénát, zabot fél szemű lovának, kertek alatt döglött bálót (baló-disznó cigányul) az aprócsaládjának. Az asszonyok az erdőben mind a fát vágják, az öreg romák a kocsmában mind a kártyát vágják.